‘Grieken voelen zich in de steek gelaten’

PORTRET 13  –  LESBOS –  MYTILINI AIRPORT –  JULI 2016

Een zongebruind stel van middelbare leeftijd uit Leiden heeft net een week in het toeristische plaatsje Petra doorgebracht en wacht nu op de vlucht naar Nederland. Ze blikken terug op een heerlijke en ontspannen zonvakantie, waarin ze geen vluchteling tegenkwamen. De effecten van de vluchtelingenstroom zagen ze wel: het was overal erg stil.

“We hebben een heerlijke week gehad. We waren toe aan een echte strandvakantie dus hebben niet veel van de omgeving bekeken, maar Lesbos is een prettig eiland en de Grieken zijn aardig. Voor ons was de prijs de reden om hier naartoe te gaan: het kostte ‘niks’. We boekten toen er nog dagelijks duizenden vluchtelingen aankwamen. Dat was voor ons geen belemmering. We dachten zelfs dan steken we te zijner tijd wel een dagje de handen uit de mouwen.” Daar kwam het deze vakantie uiteindelijk niet van, maar ze hebben wel lekker kunnen uitrusten.

Portret 13- Lesbos ©Vluchtelingen in Europa

Het afgenomen toerisme raakt de Grieken op Lesbos enorm. Het eiland leeft grotendeels van het toerisme. Een groot deel van de eilanders heeft geen werk in de winter en werkt van april tot en met oktober zeven dagen per week. Dit jaar hebben velen geen baan omdat restaurant- en hoteleigenaren geen personeel aannemen. De eigenaren moeten sinds Griekenland financiële noodhulp ontving van Europa veel meer belasting betalen dan voorheen en kampen dit jaar met de enorm tegenvallende boekingen. Ze komen zeer moeizaam rond. “Het hotel waar wij zaten was vorig jaar nog een goedlopende tent met vijf man personeel, nu runde de familie het zelf. We hebben de afgelopen weken ondernemers met tranen in hun ogen gezien. Op een van de eerste avonden gingen we eten en zat de eigenaar er met een vriend stevig te drinken. Wij houden nogal van ouwehoeren dus kwamen al snel met hem in gesprek, hij vertelde hoe erg het hem allemaal raakte. Dat was echt heftig!”

“In Nederland zien mensen alleen dat er heel veel geld naar Griekenland gaat. Roeptoeters als Geert Wilders benadrukken dat continu. Maar hier hebben de mensen het gevoel dat het grootste deel van dat geld in Athene blijft hangen en dat zij nu dubbel getroffen worden. Ze voelen zich in de steek gelaten door iedereen.”

Wil je meer weten over de omstandigheden in Lesbos? Lees dan:
Lesbos, hard op weg om het Nauru van Europa te worden
Lesbos: Na de vluchtelingenstroom

Lees ook:
Portret 10 – Lesbos – Juli 2016: ‘Zie je die lichten? Daar moet je naartoe’
Portret 11 – Lesbos – Juli 2016: ‘Ons leven hier bestaat uit wachten’
Portret 12 – Lesbos – Juli 2016: ‘Ik wil vooral graag biechten’
Portret 14 – Lesbos – Juli 2016: Griekse gastvrijheid komt duur te staan
Portret 15 – Lesbos – Juli 2016: ‘Mama, ik wou dat het weer 2014 was…’
Portret 16 – Lesbos – Juli 2016: ‘We renden achter de feiten aan’
Portret 17 – Lesbos – Juli 2016: ‘Ik wil geen mensen vermoorden’
Portret 18 – Lesbos – Juli 2016: ‘Nog even en we vluchten zelf ook’
Portret 19 – Lesbos – Juli 2016: ‘Dit is mijn pad’
Portret 20 – Lesbos – Juli 2016: Een voorbeeld van hoe het ook kan
Portret 21 – Lesbos – Juli 2016: ‘Je moet zelf wat van het leven maken’
Portret 22 – Lesbos – Juli 2016: ‘Weggaan is echt niet leuk’

Advertentie