‘12.000 dollar om hier te komen’

PORTRET 4 – DUINKERKE – JANUARI 2016

Duidelijk nog steeds verbaasd, kijkt hij om zich heen naar al die modder en meuk. Hij lijkt nog niet echt te geloven dat hij hier verblijft.

Hij steekt een beetje af bij andere vluchtelingen en zeker bij alle vrijwilligers, die veelal praktisch en warm gekleed zijn. Hij niet, hij draagt een spijkerbroek, kek leren jasje en een zonnebril met bruine glazen.

Hij zucht diep: “Ik heb 12.000 dollar betaald om hier te komen…”. Mensen komen op verschillende manieren naar het kamp in Duinkerke. Het is wellicht een wat wrange vergelijking, maar het is zoiets als backpacken of georganiseerd op reis: je ziet vaak hetzelfde, maar de manier waarop en snelheid waarmee verschilt. De prijsklasse ook.

Portret 4 Duinkerke ©Vluchtelingen in Europa

Hij komt uit Teheran en behoort tot de Perzen. Hij werd volledig gesmokkeld: vloog naar Turkije, ging met een boot over de woeste zee, vloog vervolgens van Athene naar Parijs en kwam daarna met de trein naar Duinkerke. Niet de goedkoopste methode, maar wel snel. Nu zit hij echter al even in het vluchtelingenkamp in Grande-Synthe en dat vindt hij ingewikkeld. “Ik ben een schrijver en ik heb de afgelopen jaren veel gepubliceerd over vrouwenrechten in Iran. Ik was mijn leven daar niet langer zeker, dus heb geïnvesteerd in deze vlucht. Maar nu kost het nog eens 8.000 pond om in het Verenigd Koninkrijk te komen en dat heb ik niet.”

Na lang wikken en wegen, wil hij niet op de foto. Een van zijn kennissen uit het kamp, uit dezelfde regio, wil wel. Die spreekt wat minder goed Engels maar wil graag wat toevoegen: “Schrijf alstublieft op dat Iran prachtig is en de mensen ook, maar de regering die is echt heel ingewikkeld.”

Wil je meer weten over de omstandigheden in kamp Duinkerke? Lees dan:
‘Kamp Duinkerke een oorlogsgebied in Europa’

Lees ook:
Portret 1 – Duinkerke – Januari 2016: ‘Ik dacht dat ik alsnog dood zou gaan’
Portret 2 – Duinkerke – Januari 2016: ‘Gehandicapt kind doet niemand wat’
Portret 3 – Duinkerke – Januari 2016: ‘Ik kan niet wegkijken’
Portret 5 – Duinkerke – Januari 2016: ‘We wachten op David Cameron’

Advertentie