‘Weggaan is echt niet leuk’

PORTRET 22 – LESBOS – KARA TEPE – JULI 2016

Hij draagt een t-shirt met een afbeelding van de Franse vlag en een zwart petje met links een opdruk van de Nederlandse vlag en rechts de Engelse.
Veel meer Europa-gezindheid kun je toch niet uitstralen?…
Op het petje is hij trots. Dat kreeg hij van Twan van Steenhoven van The Opposities. De rapper uit Alkmaar deed in juni vrijwilligerswerk in Kara Tepe en maakte duidelijk indruk op deze jonge Afghaan.

Hij vindt het verblijf in Kara Tepe behoorlijk goed. Een stuk beter dan in kamp Moria waar hij de eerste maand verbleef. “Ik ga hier dagelijks naar Engelse les. Alle Engelse woorden die ik ken, heb ik in de afgelopen tijd geleerd. Ook organiseren ze twee keer per week een filmavond: de ene film is in het Arabisch en de andere in het Perzisch.”

Portret 22- Lesbos ©Vluchtelingen in Europa

Hij komt uit een dorpje vlakbij Kabul “We zijn drie maanden geleden weggegaan uit Afghanistan. Weggaan uit het land waar je geboren en opgegroeid bent is echt niet leuk! Ik heb veel vrienden moeten achterlaten, sommigen kom ik hier weer tegen. Het is namelijk echt té gevaarlijk om in Afghanistan te blijven.”
“De tocht hiernaartoe was vreselijk zwaar, zeker de boottocht. Die duurde vier uur en we zaten met 65 man op een veel te kleine boot.” Hij vreesde voor zijn leven en niet alleen voor dat van zichzelf, maar vooral voor dat van zijn familie. “Ik ben 22 jaar en de oudste in ons gezin. Ze hebben mij een hoop verantwoording gegeven.” Hij moet zijn moeder, jongere broertjes en zusjes veilig naar België zien te krijgen.

“Mijn vader is zes jaar geleden gevlucht. Hij heeft in België een tijdelijke verblijfsvergunning gekregen. We hebben geprobeerd om gezinshereniging te krijgen, maar dan moest mijn vader een baan hebben en die heeft hij nog niet gevonden. Mijn broertje van 18 is vorig jaar via deze route naar België gereisd om te kijken of het haalbaar was. Hij heeft toen maar twee dagen op Lesbos doorgebracht.” Het leek een goed idee om de gezinshereniging te bespoedigen via de illegale weg. Dus vertrok hij met in zijn kielzog zijn moeder, broertjes van 16 en 12 en zusjes van 19 en 15 jaar oud. Ze strandden voorlopig echter op Lesbos en zijn hier nu 65 dagen. Of en wanneer ze naar België kunnen is nog niet duidelijk. Tot die tijd is hij verantwoordelijk voor het hele gezin. Een zware last om te dragen als je pas 22 bent…

Wil je meer weten over de omstandigheden in Lesbos? Lees dan:
Lesbos, hard op weg om het Nauru van Europa te worden
Lesbos: Na de vluchtelingenstroom

Lees ook:
Portret 10 – Lesbos – Juli 2016: ‘Zie je die lichten? Daar moet je naartoe’
Portret 11 – Lesbos – Juli 2016: ‘Ons leven hier bestaat uit wachten’
Portret 12 – Lesbos – Juli 2016: ‘Ik wil vooral graag biechten’
Portret 13 – Lesbos – Juli 2016: ‘Grieken voelen zich in de steek gelaten’
Portret 14 – Lesbos – Juli 2016: Griekse gastvrijheid komt duur te staan
Portret 15 – Lesbos – Juli 2016: ‘Mama, ik wou dat het weer 2014 was…’
Portret 16 – Lesbos – Juli 2016: ‘We renden achter de feiten aan’
Portret 17 – Lesbos – Juli 2016: ‘Ik wil geen mensen vermoorden’
Portret 18 – Lesbos – Juli 2016: ‘Nog even en we vluchten zelf ook’
Portret 19 – Lesbos – Juli 2016: ‘Dit is mijn pad’
Portret 20 – Lesbos – Juli 2016: Een voorbeeld van hoe het ook kan
Portret 21 – Lesbos – Juli 2016: ‘Je moet zelf wat van het leven maken’

Advertentie