‘Gehandicapt kind doet niemand wat’

PORTRET 2 – DUINKERKE – JANUARI 2016

Ze is eind dertig en uit Irak gevlucht met haar broer, neef, tienerdochter en zoontje van bijna drie. Het jongste kind is zichtbaar geestelijk beperkt.

Ze spreekt zeer weinig Engels dus licht haar broer de reden van de vlucht toe. “Ongeveer zes maanden geleden kwam de man van mijn zus ineens niet meer thuis. Of hij in de gevangenis zit of dood is, weten we niet. In Irak zijn op dit moment meer dan vijf verschillende militaire groepen actief en heb je geen rechten meer als mens. Er zijn veel bombardementen en we leefden dagelijks vol angst.”

Nog geen twee maanden later verdween ook haar oudste dochter van 17. “Op een dag keerde ze niet meer terug uit school. We vrezen dat ze in handen is gekomen van een gewelddadige groep en is verkracht en vermoord.”

Portret 2 Duinkerke ©Vluchtelingen in Europa

Het was de reden om huis en haard achter zich te laten en op weg te gaan naar Europa. Ook zij maakten in zo’n gammel bootje de oversteek naar Griekenland en willen naar het Verenigd Koninkrijk. Ze vertrokken half december en wisten de lange tocht binnen twee weken te voltooien. Op nieuwjaarsdag strandden ze in Duinkerke. Inmiddels leven ze al een paar weken in een tent tussen de modder en ratten.

“De hele wereld was in shock door de foto van dat Syrische kind op het strand, maar dat dit gehandicapte kind notabene in Europa onder deze erbarmelijke omstandigheden moet leven, schijnt niemand wat te doen.”

Hoe hij zijn zus en haar twee kiPortret 2 Duinkerke ©Vluchtelingen in Europanderen naar de overkant van het kanaal moet smokkelen, weet hij niet. “Voor mij als man is dit allemaal wel te doen en ik kan ook wel proberen op zo’n vrachtwagen te komen, maar hoe ik dat voor hun moet regelen… Ik heb geen idee en we hebben geen geld meer. Het zou ook prima zijn als we hier in Frankrijk asiel krijgen, maar we moeten wel zeker weten dat we nooit meer terug hoeven naar Irak.
We willen een garantie!”

Wil je meer weten over de omstandigheden in kamp Duinkerke? Lees dan:
‘Kamp Duinkerke een oorlogsgebied in Europa’

Lees ook:
Portret 1 – Duinkerke – Januari 2016: ‘Ik dacht dat ik alsnog dood zou gaan’
Portret 3 – Duinkerke – Januari 2016: ‘Ik kan niet wegkijken’
Portret 4 – Duinkerke – Januari 2016: ‘12.000 dollar om hier te komen’
Portret 5 – Duinkerke – Januari 2016: ‘We wachten op David Cameron’

 

Advertentie